Legalna praca w Irlandii, formalności

Dzięki naszemu przystąpieniu do Unii Europejskiej, przed wyjazdem do Irlandii nie musimy się starać o pozwolenie na pracę. Nie potrzebujemy także wizy wjazdowej. Jeśli jednak nasz pobyt trwać będzie dłużej niż 90 dni, naszym obowiązkiem jest zameldowanie się w irlandzkim komisariacie policji najbliższym miejscu zamieszkania bądź w Biurze ds. Imigracji w Dublinie (o tym nieco dalej).

Uwaga – po zakończeniu kariery zawodowej w Irlandii w ciągu kolejnych dziesięciu lat masz możliwość odzyskania nadpłaconego podatku (o ile oczywiście zapłacisz za dużo). Kwota do ewentualnego zwrotu zależna jest od tego, jak długo przebywałeś w Irlandii, ile zarabiałeś oraz jak wysokie były zaliczki pobierane przez Ciebie na podatek (podatek od zarobków – 20%).

By odzyskać należne pieniądze, przed wyjazdem poproś pracodawcę o wydanie Ci formularza P45, w którym znajdą się między innymi informacje na temat Twoich irlandzkich dochodów. „Ściąganiem” nadpłaconego podatku zajmują się w Polsce wyspecjalizowane firmy, które – rzecz jasna – od odzyskanej kwoty pobierają prowizję.

Zazwyczaj jest to ok. 10%.By rozjaśnić Polakom wiele kwestii dotyczących pracy w Irlandii, tamtejsze Ministerstwo Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia wydało specjalną broszurę. Dokument w języku polskim można znaleźć na stronach internetowych ministerstwa pod adresem www.entemp.ie. Broszura zawiera informacje między innymi na temat praw pracowniczych obcokrajowców w Irlandii, wynagrodzenia, czasu pracy, przepisów BHP, jak również przydatne adresy i numery telefonów.

Pamiętaj, że biurokracja potrzebuje czasu – na decyzję o przyznaniu bądź odmowie wydania zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej w Irlandii czekać będziesz około miesiąca. Pierwsze zezwolenie dostaniesz na dwanaście miesięcy, drugie już na pięć lat. Jeśli interesują Cię kwestie podatkowe, znajdziesz je pod adresem www.revenue.ie. Szczegółowych informacji na temat prowadzenia w Irlandii własnej firmy zasięgnij zaś w następujących irlandzkich instytucjach:

Instytucje Irlandzkie

Ministerstwo Sprawiedliwości: www.justice.ie

Ministerstwo Gospodarki: www.entemp.ie

Ambasada RP w Dublinie: www.polishembassv.ie

Legalny pobyt w Irlandii

Przez trzy miesiące możesz w Irlandii przebywać bez konieczności dopełnienia jakichkolwiek formalności. Jedyny warunek to posiadanie dowodu, na przykład wyciągu z konta bankowego, iż stać Cię na utrzymanie. W ciągu pierwszych trzech miesięcy możesz czynnie poszukiwać pracy. Powyżej tego terminu udaj się do Biura ds. Imigracji w Dublinie lub najbliższego komisariatu policji we wszystkich innych miastach, by uzyskaćzezwolenie na pobyt w Irlandii. Potrzebne Ci będzie do tego celu zaświadczenie o zatrudnieniu bądź prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.

I jeszcze jedna ważna informacja-w Irlandii, jako legalnemu pracownikowi, potrzebny Ci będzie numer identyfikacyjny PPS (Personal Public Sen/ice). Bez niego ani rusz przy podpisywaniu jakichkolwiek dokumentów. Po PPS udaj się do Biura Świadczeń Społecznych (Social Welfare Office).

Mieszkanie w Irlandii

Obowiązek meldunkowy: w przypadku pobytu przekraczającego 90 dni

Karta pobytu: do uzyskania na policji lub w Biurze ds. Imigracji w Dublinie

Dokumenty: zaświadczenie o zatrudnieniu bądź prowadzeniu własnej działalności gospodarczej

Możliwości zamieszkania: wynajem, schroniska młodzieżowe, akademiki

Koszty: wynajem – nawet kilkaset euro miesięcznie, akademik – od 200 euro

Zatrudnienie w Irlandii

Okres przejściowy: nie ma

Stosunek do obcej siły roboczej: w miarę pozytywny, szczególnie do pracowników o niskich kwalifikacjach, gotowych do podjęcia ciężkiej, fizycznej pracy

Szansa na znalezienie stałej pracy: głównie dla specjalistów ze świetną znajomością języka angielskiego (informatyka, medycyna, finanse i bankowość)

Zajęcia sezonowe: mała gastronomia, grzybobranie, sprzątanie

Praca dla studentów: przede wszystkim w klubach i pubach, opieka nad dziećmi

Branże do zagospodarowania: budownictwo (np. murarze, tynkarze, specjaliści nadzoru budowlanego, architekci), informatyka (specjaliści ds. utrzymania sieci, programiści), medycyna (lekarze, pielęgniarki, farmaceuci), gastronomia (barmani, kelnerki, ale też piekarze, rzeźnicy), transport (kierowcy)

Znajomość języka: konieczna (szczególnie w przypadku wysoko wykwalifikowanej kadry)

Wysokość zarobków: minimalnie 7 euro za godzinę; kasjerka – ok. 1000 euro, sprzedawca – ok. 1300 euro, sekretarka – ok. 2000 euro, informatyk – ok. 2000 euro



Zobacz podobne

  • Legalna praca w Szwecji, formalności
  • Praca w Irlandii
  • Praca w Portugalii
  • Legalna praca w Belgii – formalności, mieszkanie
  • Legalna praca w Wielkiej Brytanii, formalności
  • Praca w Niemczech
  • Legalna praca w Niemczech, formalności
  • Written by:

    Leave a Reply

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    *
    = 3 + 8