Legalna praca w Hiszpanii – formalności

Zgodnie z hiszpańskim prawem o pozwolenie na pracę w Hiszpanii należy się ubiegać jeszcze przed wyjazdem. Pamiętaj, że biurokracja rządzi się swoimi prawami – potrzebne dokumenty zacznij gromadzić odpowiednio wcześniej. Oprócz paszportu potrzebne Ci będzie zaświadczenie o niekaralności, wyniki badań lekarskich i komplet zdjęć paszportowych.

Obowiązek uzyskania wizy spoczywa tylko na osobach, które do Hiszpanii udają się na podstawie stałej umowy o pracę. Wizy nie potrzebują ani pracownicy sezonowi (do 180 dni pobytu), ani osoby, które na terenie Hiszpanii będą prowadzić działalność gospodarczą.

Bardzo ważna informacja – po 90 dniach pobytu trzeba się zgłosić na policję (Policia Nacional) w celu uzyskania karty pobytowej. Karta taka wydawana jest na podstawie paszportu lub wydanego w Polsce dowodu osobistego. Meldować się nie trzeba, jednak zameldowani mają lepiej – mogą na przykład korzystać z bezpłatnej podstawowej pomocy służby zdrowia.

KWESTIE MIESZKANIOWE

Obowiązek meldunkowy: nie istnieje

Karta pobytu: należy ją nabyć po 90 dniach pobytu w Hiszpanii

Dokumenty: paszport lub dowód osobisty, zdjęcia paszportowe

Możliwości zamieszkania: wynajem, w lecie ewentualnie miejsce w akademiku bądź na

kempingu, schroniska młodzieżowe

Koszty: pokój w akademiku – od 100 euro

TWOJA KARIERA W HISZPANII

Okres przejściowy: dwa lata

Porozumienie z Polską: umowa w sprawie uregulowania i zarządzania napływami i odpływami migracyjnymi między naszym krajem a Hiszpanią z 2002 roku

Stosunek do obcej siły roboczej: dość przyjazny Szansa na znalezienie stałej pracy: niewielka

Zajęcia sezonowe: zbieranie warzyw i owoców, dorywcze prace w hotelarstwie, gastronomii i turystyce

Znajomość języka: w przypadku grupowych prac sezonowych niekonieczna, w innych -wymagana, najlepiej w stopniu umożliwiającym swobodne porozumiewanie się

Wysokość zarobków: prace sezonowe – 800-1200 euro miesięcznie, praca stała – stawka minimalna dzienna to 15,35 euro, miesięczna-460,50 euro, roczna – 6447,00 euro (jeśli w ciągu roku przepracujesz mniej niż 120 dni, w wersji minimalnej otrzymasz 21,80 euro za dzień); minimalna stawka za godzinę – 3,59 euro

Wymagane dokumenty

Podsumujmy. Po wizę zgłaszasz się do hiszpańskiego konsulatu w Polsce. Musisz mieć przy sobie pisemną obietnicę zatrudnienia, aktualne badania lekarskie i zaświadczenie o niekaralności. Wiza z prawem pracy daje Ci możliwość legalnego zarobkowania w Hiszpanii. Na podstawie wizy – jeśli wybierasz się na więcej niż trzy miesiące – uzyskasz już na miejscu kartę pobytu z prawem do pracy. Składki na ubezpieczenie społeczne opłaci za Ciebie pracodawca. Inaczej jest jednak w przypadku, gdy wybierasz się do Hiszpanii sezonowo – wtedy o składkach musisz pamiętać sam, a wiza nie będzie Ci potrzebna.

Zatrudnianie Polaków w Hiszpanii odbywa się zgodnie z Dyrektywą 96/71/CE oraz hiszpańską Ustawy nr 45/1999 z 29 listopada 1999 r. Pełny tekst tych dokumentów można znaleźć na stronie internetowej ambasady, oczywiście w języku hiszpańskim.

Konieczna rejestracja

Pamiętaj, że jako obcokrajowca obowiązuje Cię w Hiszpanii (w przypadku dłuższego pobytu) procedura rejestracji. Uzyskasz mianowicie swój numer NIE (Numero de Identificacion de Extranjero), który potrzebny Ci będzie na przykład podczas podpisywania jakichkolwiek dokumentów. By otrzymać NIE, musisz złożyć stosowny wniosek, paszport i jego fotokopię oraz dokument, który będzie dowodem, iż numer NIE jest Ci naprawdę potrzebny (np. kontrakt z pracodawcą). Wszystkie te dokumenty składa się w Oficina de Extranjero, czyli departamencie ds. obcokrajowców.

W Hiszpanii potrzebny Ci będzie ponadto numer ubezpieczenia społecznego (cartilla de seguridad social). Zazwyczaj załatwieniem go zajmuje się pracodawca, ale może się zdarzyć, że będziesz załatwiać go sam (potrzebny Ci będzie wniosek – formularz TA-1 oraz dowód tożsamości). Dzięki numerowi ubezpieczenia społecznego będziesz mógł się zarejestrować w ośrodku zdrowia. Zezwolenia na pobyt w Hiszpanii nie potrzebujesz, ponieważ -tak dla przypomnienia -jesteś obywatelem kraju członkowskiego.

Własna firma w Hiszpanii

Na prowadzenie w Hiszpanii działalności gospodarczej musisz oczywiście mieć odpowiednie zezwolenie władz lokalnych, nie potrzebujesz natomiast wizy z prawem do pracy. Musisz natomiast uzyskać numer identyfikacyjny (NIE), który przyznaje już na miejscu Policia Nacional. Numer ten będzie Ci potrzebny na przykład wtedy, gdy będziesz chciał w Hiszpanii kupić nieruchomość. Po dziewięćdziesięciu dniach pobytu postaraj się ponadto o wspomnianą już kartę pobytową.

Swą firmę musisz – rzecz jasna – zarejestrować w hiszpańskim Centralnym Rejestrze Handlowym. Specjaliści twierdzą, że najłatwiej jest w Hiszpanii założyć oddział własnej firmy (najpierw oczywiście należy taką wymyślić i zarejestrować w Polsce). Pomocy potencjalnym przedsiębiorcom w tej kwestii udziela Instytut ds. Handlu Zagranicznego, dostępny w Internecie pod adresem www.portal-icex.com (e-mail: icex(S)icex.es).



Zobacz podobne

  • Legalna praca w Szwecji, formalności
  • Praca w Hiszpanii
  • Hiszpania
  • Dziwne oferty pracy dla Polaków
  • Praca sezonowa za granicą
  • Praca w Portugalii
  • Legalna praca w Belgii – formalności, mieszkanie
  • Written by:

    8 Responses to “Legalna praca w Hiszpanii – formalności”

    1. 20-10-2009 at 08:26, basia says:

      jestem zainteresowana tą ofertą muj num.to.725-082-788

    2. 30-10-2009 at 13:38, ALINA says:

      JESTEM zaintersowana pracą w hiszpanii prosze o przesyłanie aktualnych ofert pracy na maila podanego wyżej w kierunku sprzątanie domów prywatnych lub zmywak w barze lub resteuracji podaje również numer komórki 721-111-294

    3. 30-10-2009 at 13:39, ALINA says:

      dla osób bezrobotnych szukających pracy jest to wyjscie wyjazd za granice

    4. 04-03-2010 at 01:23, nikola21 says:

      Jestem zainteresowana pracą w Hiszpanii na stanowisko zmywak w barze lub restauracji. Zależy mi więc proszę o przesłanie na mojego meila ola_nikola-89@tlen.pl aktualnych ofert pracy
      Z góry dziękuję

    5. 01-04-2010 at 13:43, Gosia says:

      Jestem 22 letnią otwartą na ludzi studentką, szukającą pracy na wakcje w Hiszpanii. Proszę o nadesłanie aktualnych ofert pracy w branży hotelarstwo/gastronomia na adres esprit_88@wp.pl

    6. 05-04-2011 at 13:53, Dorota says:

      Jestem zaiinteresowana pracą w Hiszpanii od lipca – września, interesują mnie oferty pracy na zmywaku w restauracji, a także praca w branży hotelowej lub ewentualnie sprzątanie domów. Proszę o przesłanie aktualnych ofert na adres dorota107@o2.pl. Dziekuje z góry

    7. 29-05-2011 at 10:48, Agnieszka says:

      Jestem zainteresowana pracą lipiec-wrzesień, najlepiej w winnicy. Jestem pracowita i wytrzymała.
      Proszę o kontakt @ lub 606873993

    8. 04-10-2011 at 08:29, Adam says:

      Razem z dziewczyną szukamy ofert pracy w hiszpanii na Costa del sol. Planujemy wyjechać w styczniu 2012. Proszę przesłać jakieś ciekawe oferty na adres 505914124@orange.pl

    Leave a Reply

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    *
    = 4 + 9